Duurzaamheid gaat wat ons betreft over het duurzaam maken en houden van onze organisatie en onze activiteiten, het creëren van lange termijn waarde met beleggingen en het toekomstbestendig maken van de locaties waarin wij investeren. Deze duurzaamheidsaspecten zijn altijd een uitgangspunt in de vastgoedfondsen die wij initiëren en beheren.
Sinds 10 maart 2021 is de Europese verordening over duurzaamheidsinformatie in de financiële sector (EU 2019/2088) Sustainable Finance Disclosure Regulation (‘SFDR’) van kracht.
Arkensteen Beleggingen B.V. is altijd transparant over het duurzaamheidsbeleid binnen haar activiteiten en beleggingsbeleid. De fondsen die Arkensteen Beleggingen B.V. initieert, gaan altijd uit van de maximaal mogelijke duurzaamheidseisen binnen de fondsen en de objecten.
Duurzaamheidsrisico’s (artikel 3 EU 2019/2088) & Negatieve gevolgen op duurzaamheidsgebied (artikel 4 EU 2019/2088)
Wij wegen altijd de mogelijke negatieve duurzaamheidsimpact en risico’s op de beleggingsbeslissingen en stellen altijd mitigerende maatregelen vast om deze risico’s te beheersen. De mogelijke kosten van deze mitigerende maatregelen worden altijd opgenomen in onze financiële beleggingsbeslissingen.
Binnen het due diligencebeleid is opgenomen dat een locatie alleen interessant is om in te beleggen c.q. investeren als deze volledig aan de duurzaamheidsscan van Arkensteen Beleggingen B.V. voldoet. Duurzaamheid valt uiteen in duurzaamheid met betrekking tot het object en de omgeving, als ook duurzaamheid in de (sociale) leefomgeving van de gebruikers.
Belangrijke onderdelen in de duurzaamheidsscan zijn:
- Voor bestaand vastgoed; aanwezig energielabel minimaal A of door aanvullende investeringen naar minimaal label A te brengen, bij voorkeur naar A+ of A++;
- Voor bestaand vastgoed wordt binnen het due diligence proces altijd gecontroleerd op aanwezigheid van asbest en milieu- c.q. bodemvervuiling;
- Bij nieuwbouw worden alleen objecten gerealiseerd met minimaal label A;
- Bij nieuwbouw wordt zogenoemde “schonegrondverklaring” verkregen;
- Gebruik van duurzame materialen bij investeringen en nieuwbouw;
- Waar mogelijk het toepassen van modulaire en circulaire houtbouw met biobased materialen;
- Toepassen van energiebesparende maatregelen binnen het object, bij voorkeur een volledig energieneutraal object creëren;
- Vastgoed met een gasaansluiting wordt gasloos gemaakt (binnen de mogelijkheden van de netwerkbeheerders);
- Toepassen van waterbesparende maatregelen binnen het object;
- Specifiek voor scholen wordt als aandachtspunt toegevoegd een excellent binnenklimaat en de beheersing daarvan;
- De mogelijkheid om duurzame mobiliteitsoplossingen aan te brengen zoals deelauto’s en beschikbaarheid voorzieningen voor elektrische fietsen;
- Aanwezigheid OV-knooppunt in de directe nabijheid waardoor mobiliteitsnoodzaak vermindert;
- Deelgebruik van elektrische huishoudelijke apparaten in residentieel vastgoed hetgeen verspilling van materialen tegen gaat;
- Plaatsen van vendingmachines in residentieel vastgoed;
- Permanent toezicht op locaties in verband met veiligheid en leefbaarheid binnen residentiele vastgoed;
- Toepassen van mogelijkheden om door middel van algemene ruimtes en buitenruimtes sociale cohesie te creëren bij bewoners van residentieel vastgoed.
Juist omdat Arkensteen Beleggingen zich er van bewust is dat gebeurtenissen en omstandigheden inzake duurzaamheid financiële risico’s opleveren, is het duurzaamheidsbeleid een centraal onderdeel van het due diligencebeleid. Wij zijn ervan overtuigd dat alleen de locaties die aan de hoogste duurzaamheidseisen voldoen, het grootste bestaansrecht hebben voor de nabije en verre toekomst.
Beloningsbeleid (artikel 5 EU 2019/2088)
Arkensteen Beleggingen B.V. heeft naast de directie geen personeelsleden in dienst waardoor het beloningsbeleid niet onder invloed van het duurzaamheidsbeleid staat. Wanneer Arkensteen Beleggingen B.V. gebruik maakt van derde partijen worden deze partijen getoetst aan de duurzamheidseisen van Arkensteen Beleggingen B.V.